Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Takmer špionážna fotka: Robot na Marse
Zdielať na

Takmer špionážna fotka: Robot na Marse

Zdroj: Pohľad na robotický vozík Opportunity z obežnej dráhy (NASA/JPL/UoA)

Presne na Silvestra sa sonde Mars Reconnaissance Orbiter podaril zaujímavý úlovok. Z obežnej dráhy okolo Marsu odfotila robotický vozík Opportunity, ktorý sa tmolí po Červenej planéte už 7 rokov.

Záber s mimoriadnym rozlíšením sa podaril vďaka kamere HiRISE. Je to vlastne teleskop s priemerom 50 centimetrov, ktorý dokáže zo vzdialenosti 300 kilometrov zachytiť 30 centimetrové detaily. Pre porovnanie - tie lepšie družice na prieskum Zeme zvládajú polmetrové detaily, satelitné fotky v Google Maps majú rozlíšenie asi jeden meter. HiRISE je teda najvýkonnejší fotoaparát, aký kedy človek vyslal do vzdialeného vesmíru.

Takto vyzerá Opportunity zblízka (NASA)



Robotický vozík Opportunity je na obrázky zachytený z výšky asi 300 kilometrov. Tá maličká boda, ktorú na zábere vidno, má v skutočnosti rozmery 2,3 x 1,6 metra. Stojí na okraji krátera Santa Maria. To je relatívne mladý kráter s priemerom 90 metrov. Vytvorila ho nejaká vesmírna skala, ktorá dopadla na marťanský povrch. Na zábere ešte vidno vyvrhnutý materiál okolo krátera. Priamo v ňom sa už pod vplyvom vetra stihli vytvoriť duny.